Unesco-kurssilaiset Tallinnan synagogassa

Synagogue in Tallinn

Teksti: Venla Hirvenoja ja Tino Hynynen
Kuva: Estonian Foreign ministry CC-BY

Unesco-kurssin Tallinnan vierailun aikana kävimme Tallinnan synagogassa. Synagoga valmistui kymmenen vuotta sitten toisen maailmansodan aikaisissa pommituksissa rikki menneen vanhan synagogan tilalle. Ennen nykyisen yksityisesti rahoitetun synagogan valmistumista, Tallinna oli Euroopan ainoa pääkaupunki ilman synagogaa.

Päästyämme sisään synagogaan poikien piti laitta kipa päähän uskonnollisista syistä. Synagogaa on kehuttu Euroopan hienoimmaksi ja olihan se hieno.

Varsinaisessa jumalanpalveluhuoneessa oli kaksi kerrosta, miehet istuvat alhaalla ja naiset parvella. Syynä tähän on se, että näin naiset ovat lähempänä jumalaa eivätkä häiritse miesten jumalanpalvelusta. Jumalanpalvelushuoneessa on vajaa kaksisataa istumapaikkaa. Osassa penkeistä oli nimikyltti, mikä tarkoittaa sitä, että joku on ostanut kyseisen paikan käyttöönsä eliniäksi. Jumalanpalvelushuoneen seinät olivat puuta ja niissä oli granaattiomenapuiden muotoisia kaiverruksia. Granaattiomenat symboloivat juutalaisten 613:ta sääntöä, sillä niissä kerrotaan olevan saman verran siemeniä.

Jumalanpalvelushuoneen etuosassa oli alttarikaappi, jossa pidettiin jumalanpalveluksissa luettavaa Tooraa. Toora nostetaan alttaripöydälle, jossa se avataan ja luetaan. Jumalanpalvelushuoneen oven vieressä on taulu, jossa on henkien muistoksi sytytettyjä sähkökynttilöitä.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments