“Jos ihminen lukisi tuhat kirjaa, eläisi hän tuhat erilaista elämää”

TEKSTI JA KUVA: KRISTA TATTARI, EEVA TERVOMAA JA NIINI TOIVOLA

Haastattelimme Märsky vs. FC Kynä -ystävyysottelun jälkeen viittä kirjoittamisen parissa työskentelevää miestä: Mika Wickströmiä, Markku Rönkköä, Kalle Virtapohjaa, Antero Tiittulaa sekä Juha Kanervaa. Kysyimme heiltä kirjailijan ammattiin, kirjoittamiseen ja lukemiseen liittyviä kysymyksiä ja saimme selville monta hyvää syytä lukea ja kirjoittaa.

Kirjailijat olivat heti innokkaita lähtemään mukaan ystävyysotteluun ja olivat otettuja saadessaan Märskyltä kutsun. Kaiken kruunasi se, että pelattiin hyvän asian puolesta, joka koski vielä nuoria. He olivat myös yllättyneitä siitä, kuinka paljon katsojia tapahtumassa oli. Kirjailijat luonnehtivat Mäkelänrinteen lukiota “klassiseksi kouluksi”, jossa on asiantuntevia nuoria.

Kaikki haastateltavat pitivät liikkumista oman työn ohella tärkeänä. Muutamilla oli jopa jalkapallotaustaa, ja monet harrastivat jotain muuta liikuntaa aktiivisesti vapaa-ajallaan, mutta välillä se on saattanut jäädä liian vähäiseksi. “Sitä ei tule edes huomatuksi, että on istunut koko päivän.” Liikkumisen sanottiin auttavan selvittämään ajatuksia ja luomaan uutta sisältöä kirjoituksiin. “Päivän aikana kaivo täyttyy ideoista ja ajatuksista, joita illalla jäsennellään”, Markku Rönkkö kertoi.

Juha Kanerva, Antero Tiittula, Mika Wickström, Markku Rönkkö ja Kalle Virtapohja

Kirjailijan työpäivä koostuu muustakin kuin pelkästä kirjoittamisesta. Siihen kuuluu taustatyönä tiedon etsimistä ja lukemista sekä esiintymistä esimerkiksi kouluille. “Mielenkiintoiseksi työn tekee se, että ison kirjoitusurakan ohella on pieniä snäkkejä, kuten opettamista ja lyhyempien tekstien kirjoittamista”, Rönkkö kommentoi. Suomentajan työ eroaa kirjailijan työstä siinä, ettei itse tarvitse keksiä juonen kulkua. Suomennettava kirja luetaan noin viisi kertaa prosessin aikana. Suomentamisen ohella täytyy keksiä, kuinka viestiä jokin ilmaisu tai sanonta toisella kielellä ymmärrettävästi.

Ei tullut yllätyksenä, että kirjoittamisen parissa työskentelevät lukevat itse paljon kirjoja. He korostivat, että kirjaa luettaessa kannattaa myös kiinnittää huomiota kirjailijaan, minkä avulla lukukokemusta saadaan syvennettyä entistä enemmän.

Mika Wickströmin sanoin kirjailijan ammattia suositellaan “kaikille ja ei kenellekään”. Kirjailijan ammatti vaatii itsekuria. Se on kuitenkin melko vapaata ja luovaa, mikä tekee siitä ainutlaatuista. Kirjailijoilla on mahdollisuus luoda sisältöä, josta ei voitu ennen kuvitellakaan. Jos kokee kirjoittamisen mieluisaksi, voi siitä tehdä itselleen ammatin. Toisaalta kirjailijat suosittelivat ylipäätään kirjoittamista kaikille, vaikka sillä ei elantoaan tienaisi. Monesti kirjoittamalla ihminen pystyy ilmaisemaan itseään jopa paremmin kuin puhumalla.

Kirjailijat olivat yhtä mieltä siitä, että viime vuosien aikana perinteisen kirjan lukeminen on vähentynyt nuorten keskuudessa, mutta lisäävät, että on vaikeaa sanoa, kuinka paljon he itse lukivat lukioikäisenä kirjoja. He kuitenkin toteavat, että kokonaisuudessa lukeminen ei ole vähentynyt, sillä tietoa etsitään ja saadaan niin monesta eri lähteestä, kuten sosiaalisesta mediasta. Kirjat koetaan silti tärkeäksi tiedonlähteeksi. Juha Kanerva korostaa, että ihmissuhteiden sisältö riippuu paljolti lukemisesta. Jos ei ole mitään kerrottavaa, ei myöskään synny keskustelua, minkä seurauksena puuttuu ihmissuhteiden sisältö ja erilaiset ideologiat.

Suomen kirjakielen huonontuminen esimerkiksi sanomalehdissä huolestutti kirjailijoita. Mediassa on vähennetty oikolukemista, mikä on yksi syy tähän ongelmaan. Hyvän kielen kuuluisi olla helppoa luettavaa, josta välittyy ilmaistava asia ongelmitta. Siksi kirjailijoiden mielestä on äärimmäisen tärkeää, että kouluissa kiinnitettäisiin enemmän huomiota juurikin oikeaoppiseen kirjoittamiseen ja että kirjat säilyttäisivät asemansa.

“Jos ihminen lukisi tuhat kirjaa, eläisi hän tuhat erilaista elämää.” Nämä Antero Tiittulan haastattelussa mukana olleen pienen lapsen sanat punovat taidokkaasti kirjailijoiden pääajatuksen yhteen. Lukeminen ja kirjat antavat niin paljon uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia käsiimme, että olisi sääli jättää nämä tuhat erilaista elämää kokematta.

Märsky kiittää lämpimästi kirjailijoita vierailusta. Tervetuloa uudelleen vierailulle viimeistään ensi syksynä!

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments