Märsky tutuksi – esittelyssä saksan kielen opettaja Sami

Haastattelin Märskyssä saksaa ja englantia opettavaa Sami Kurkea. Hän vastasi kahdeksaan kysymykseen saksan kielen opiskelusta ja opettamisesta Märskyssä. Lue ja tutustu ahkeraan Samiin, joka vuodesta toiseen opettaa Märskyn oppilaille vieraita kieliä.

1. Miten saksan kielen opiskelu on muuttunut viimeisen vuosikymmenen aikana?

Englannin ylivoima jyllää, eli opiskelijamäärät vähenivät muutamia vuosia sitten melkoisesti. Englannin maailmankielen asemaa ei tietenkään voi kiistää, mutta on harmi, että se on vähentänyt muitten kielten opiskelua.

Itse opiskeluun on tullut digitaalista materiaalia mukaan, se on tietysti hauskaa kun on esim. videopätkiä käytettävissä.

2. Millaiset mahdollisuudet Märskyssä on opiskella saksaa vieraana kielenä?

Ensimmäisenä vuotena oikein hyvät (sekä jo peruskoulussa saksaa opiskelleille että lukiossa aloittaville), mutta sitten ryhmäkoko ratkaisee. Jos ryhmät ovat pieniä, niin sitten niitä yhdistetään muitten lukioitten ryhmien kanssa (lähinnä Hellun, joka kuitenkin on onneksi hyvin lähellä Märskyä). Valitettavasti kaikkia kursseja ei meillä voi pitää ja niinpä opiskelijat saattavat joutua matkustamaan bussilla pari pysäkinväliä.

“Ei voi puhua tai kirjoittaa, ellei tiedä sanoja.”

3. Miten paljon kiinnostusta Märskyssä on ollut opiskella saksan kieltä?

Kiinnostus on viime aikoina lisääntynyt, yhä enemmän toisen ja kolmannenkin vuoden kursseja on pystytty järjestämään omassa koulussamme (ja myös helluja on käynyt meillä).

4. Miksi saksaa on hyödyllistä opiskella?

Olemme urheilulukio, joten jalkapallo ja alppilajit tulevat ensimmäiseksi mieleen, miksi saksan kieli on opiskelijoillemme hyödyksi. Meillä on myös ystävyyskouluna Berliinistä lähijunamatkan päässä Potsdamissa Saksan kuuluisin urheilulukio. Muita tietämiäni lajeja, joitten osaajia koulustamme on saksankielisellä alueella, ovat esim. pöytätennis ja salibandy. Törmäsin kerran vanhaan opiskelijaamme, joka oli ollut matkaoppaana Alpeilla.

Jatko-opiskelun kannalta Saksa on aika hyvä maa, koulut ja yliopistot ovat hyviä. Saksa on myös Suomen suurin kauppakumppani. Kaikki tuntemani ekonomit, jotka osaavat saksaa, ovat olleet erittäin tyytyväisiä kielivalintaansa. Saksa on EU:n eniten puhuttu kieli ja saksankielisen alueen tarjonta on aika laaja alalla jos toisellakin.

5. Mikä on parasta saksan opettajan työnkuvassa?

Paras puoli on ehdottomasti se, kun näkee, että opiskelijat huomaavat osaavansa. Siinä prosessissa on mukava olla apuna.

6. Onko saksan kielen opettamisessa huonoja puolia?

Kokeitten korjauksesta luopuisin milloin tahansa, se vie paljon aikaa ja on usein vain mekaanista pistelaskua.

7. Mikä on tärkeintä vieraan kielen opiskelussa?

Sanaston laajentaminen. Ei voi puhua tai kirjoittaa, ellei tiedä sanoja. Ei ymmärrä, mitä sanotaan ja mitä jossakin lukee, jos ei ole sanavarastoa. Kielioppi sitten kertoo, miten ne sanat liitetään toisiinsa, jotta saa ymmärrettäviä lauseita.

8. Miten uskot, että saksan kielen opiskelu tulee muuttumaan seuraavan kymmenen vuoden aikana?

Peruskoulusta kuuluu uutisia, että kiinnostus muihinkin kieliin kuin vain englantiin on jälleen heräämässä. Olisihan se loistavaa, että meillä alkaneet ryhmät voisivat jatkaa omassa koulussa lukion loppuun asti. Itse opiskelu ei uskoakseni muutu: vanha totuus on se, että se oppii, joka harjoittelee.

Teksti: Samuel Vainio, saksanopiskelija

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments