Märsky tutuksi – esittelyssä musiikin opettaja Jouni

Ääni kaikuu käytävillä, mutta tunnetko henkilöä äänen takana? Nyt esitellään koulumme musiikin opettaja Jouni Haapakoski sekä esitellään musiikin kurssit. Jouni opiskeli matematiikkaa yliopistossa. Kolmen vuoden matematiikan opiskelun jälkeen Jounin opiskelijakaveri sai houkuteltua Jounin kuoroon. Lopulta Jouni päätyi laulutunneille vanhalle pianon opettajalleen, joka sitten suositteli Jounille Sibelius-Akatemiaan hakemista kuultuaan, etteivät matikan opinnot olleetkaan niin mieluisia.

Sibelius-Akatemiasta Jouni päätyi opiskelemaan musiikin kasvatusta, minkä  kautta hän pääsi sijaistamaan Torkkeliin. Myöhemmin hän sai ilmoituksen, että Märskyssä olisi tarjolla kolmen viikon sijaisuus, johon hän päätti tarttua. Kolmen viikon sijaisuus on venynyt tähän päivään saakka. Jounilla on siis vielä opinnot kesken. 

Jouni

Jouni on pitänyt työstä. Hänen mielestään paras puoli ammatissaan on sosiaalinen kontakti, niin opiskelijoihin kuin opettajiinkin. Hyvä puoli on myös se, että koulussa on vain yksi musiikinopettaja, minkä ansiosta hän pystyy pitkälti tekemään asioita omalla tavallansa, eikä näin ollen joudu tekemään kompromisseja. Toisaalta hän pitää sitä myös varjopuolena, että on yksin asian äärellä. Jouni on alunperin koulutukseltaan klassinen pianisti. Vuosien varrella Jouni on kuitenkin tykästynyt kitaraan juurikin sen takia, että se on usein käden ulottuvilla, ei häiritse naapureita ja sen voi ottaa helposti mukaan esimerkiksi mökille. Jounin lempisoittimet ovat siis kitara ja piano.

Musiikin ensimmäinen kurssi käsittelee sitä, millainen kukin on musiikin parissa. Kurssilla tutustutaan eri soittimiin ja käydään perusasiat läpi kuten esimerkiksi tutustutaan kitaran yleisimpiin sointuihin. Eniten opiskelijat ovat pitäneet kurssin lopussa tehtävästä omasta biisistä, joka tehdään GarageBand-ohjelman avulla. Mu02-kurssissa bänditoiminta ja yhteismusisointi ovat keskiössä. Kurssin aikana tutustutaan Suomen musiikin historiaan ja pyritään löytämään itselleen mieluinen soitin. Kurssin loppuosa käytetään omavalintaisen biisin opetteluun bändissä.

Mu03- ja 04-kurssien sisältö suunnitellaan opiskelijalähtöisesti. Kolmannessa kurssissa käsitellään eri maailmankolkista tulevia musiikkityylejä soittaen tai muuten kuunnellen. Neljännessä kurssissa tutkitaan musiikin yhteiskunnallisia ulottuvuuksia esim. miten musiikkia käytetään mainoksissa tai taustamusiikkina ravintoloissa. Kummassakin kurssissa tärkeimmässä roolissa on yhdessä soittaminen. Kurssit järjestetään vuorotellen kerran vuodessa. 

Muita musiikin kursseja ovat kuoro- ja bändikurssit, musikaali ja musiikin projekti (kurssi, jossa pääse toteuttamaan omaa ideaansa). Musiikin ensimmäiset kaksi kurssia olisi hyvä käydä järjestyksessä niin, että Mu01-kurssin käy ensimmäisenä. Jos kiinnostusta riittää, niin loput kurssit voi käydä haluamassaan järjestyksessä. Lukiodiplomin voi suorittaa, jos on neljä musiikin kurssia käytynä.

Teksti: Anton Hamppu

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments