Märsky tutuksi – haastattelussa uusi psykologi Sara

Haastattelimme äidinkielen puheviestinnän kurssilla koulumme uutta psykologia Sara Pajusta. Haastattelussa tutustuimme paremmin Saran työnkuvaan psykologina.

Mikä sai sinut tulemaan Märskyyn töihin psykologiksi?

Työnantajani on Helsingin kaupunki ja se antaa koulut, mihin mennään työskentelemään. Toki saa itse myös toivoa. Itselläni on myös urheilutausta ja itse asiassa olen opiskellut itsekin Märskyssä. Tykkään tehdä töitä urheilijoiden kanssa.

Vaikuttiko opiskelusi märskyssä työpaikan valintaan?

Kyllä vaikutti.

Mitä sinun työnkuvaasi kuuluu?

Minulla on tosi monipuolinen työnkuva, mutta lähinnä pidän opiskelijoiden kanssa yksilötapaamisia. Määrät vaihtelee: osan kanssa saatan tavata vain yhden kerran, osan kanssa pidempiä jaksoja.Yksilötapaamisten lisäksi työhön kuuluu opiskelijoiden hyvinvointia edistävä työ yhdessä koulun muun henkilökunnan kanssa. Teen paljon yhteistyötä esimerkiksi kuraattorin kanssa. Olemme mm. mukana tutor-toiminnassa, pidämme välillä oppitunteja ja erilaisia tapahtumia opiskelijoille. Mukaan kuuluu myös suunnittelutyötä esimerkiksi opojen ja rehtorien kanssa.

Oletko tehnyt psykologin töitä ennen jossain muualla?

Valmistumisen jälkeen, eli muutaman vuoden ajan, olen tehnyt töitä toisen asteen kouluissa, kuten muissa Helsingin lukioissa ja Stadin ammattiopistossa. Sitä ennen olin harjoittelussa aivovammapoliklinikalla. Opiskeluaikana olin HR-puolella eli tein soveltuvuusarviointia, työ- ja organisaatiopsykologiaa.

Missä opiskelit?

Opiskelin Helsingin yliopistossa.

Mikä on parasta työssäsi?

Opiskelijoiden kohtaamiset ja se, kun ihmiset oivaltavat omasta tilanteestaan erilaisia asioita. Myös se, että saa olla mukana ihmisten matkalla kehittää itseään.

Millaisissa asioissa sinuun voi olla yhteydessä?

Kaikenlaisissa asioissa. Tärkeintä on, että jos edes pohtii, pitäisikö puhua jollekkn, on hyvä ottaa yhteyttä. Mielenterveysasiat ovat yleisin syy ottaa yhteyttä esim. alakuloisuus, jännitys, paniikki, ahdistus tai syömiseen liittyvät haasteet. Usein otetaan yhteyttä, jos elämässä on tapahtunut jokin suuri muutos tai jokin kriisitilanne on meneillään. Koulustressi  ja muu uupumus ovat myös yleisiä syitä olla yhteydessä minuun.

Millaista Märskyssä on ollut työskennellä?

Olen tykännyt tosi paljon. Ihania opiskelijoita, tuttua henkilökuntaa, kivoja opettajia ja hyviä tyyppejä töissä. Mukavaa, kun saa olla koko viikon samalla koululla töissä, eikä tarvitse vaihdella työpistettä.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on ammattisi suhteen?

Työn kautta olen päässyt oppimaan paljon. Ja toivoisin ainakin, että samanlaista mitä teen nyt jatkuisi vielä jonkin aikaa. Minua kiinnostaa urheilijoiden kanssa toimiminen esim. psyykkinen valmennus ja sen tyyppiset jutut. Myös lyhytterapeuttiset menetelmät ja traumojen kanssa työskentely saattaisivat kiinnostaa tulevaisuudessa.

Teksti: Lotta Alvesalo ja Juulia Vainio

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments