Erasmus-vaihdossa Espanjassa

Olin kuusi viikkoa Erasmus+-vaihdossa Espanjassa, pienessä Barcelonan kylässä nimeltä Sant Fost de Campsentelles. Kävin koulua koulumme yhteistyökoulussa Ins Alba del Vallesissa, ja majoituin kahdessa hostperheessä. Samaan aikaan, kun itse olin Espanjassa, oma perheeni hostasi samaisen koulun opiskelijaa kotonamme. Vastavuoroinen vaihtokokemus oli hyvin mukava, sillä toiseen vaihtariin pääsi tutustumaan ja samaistumaan todella hyvin. 

Olin jo pitkään halunnut lähteä ulkomaille vaihtoon, koska asuminen ulkomailla, toiseen kulttuuriin tutustuminen ja kielitaidon kehittäminen kiinnostivat minua paljon. Espanjaa olen lukenut neljänneltä luokalta saakka, ja halusin kehittää erityisesti sen puhumista ja kuullunymmärrystä, minkä takia se valikoitui vaihtomaaksi. Kielitaidon kehittämisen lisäksi 

Halusin päästä tutustumaan espanjalaiseen kulttuuriin ja tutustumaan uusiin ihmisiin. 

Vaihtokoulussa opiskelin kahdeksaa ainetta, joista esimerkkeinä ruoanlaittoon painottuvaa kokeellista kemiaa, liikuntaa, jossa tanssimme bachataa, katalaanin alkeita ja taulukointia. Kaikki tunnit olivat katalaaniksi, jota en ennestään osannut, mutta opin vähän pakonkin edessä. Välillä kommunikoin kuitenkin espanjaksi, koska pelkällä englannillakaan ei pärjännyt. Paikallisen koulun lisäksi suoritin etänä kolme lukiokurssia. 

Koulupäivän kesto oli kaikille oppilaille sama: 8-14.35. Koulun portit sulkeutuivat 8.05, minkä jälkeen tunnille ei enää päässyt, vaan täytyi odottaa aulassa seuraavan oppitunnin alkuun. Oman luokan kanssa oli viikossa muutama tunti yhdessä, mutta suurin osa tunneista oli valinnaisia opiskelijoiden luonnontieteellisen tai humanistisen painotuksen mukaan. Oppitunnit olivat 55 minuuttia pitkiä ja koulupäivän aikana oli kaksi välituntia, jotka olivat kestoltaan 15 ja 20 min. Lisäksi joka päivä oli 30 minuutin lukutunti, jolloin oppitunnit keskeytettiin ja jokainen luki omaa kirjaa. Koulussa oli rento ilmapiiri, opiskelijat ja opettajat olivat todella mukavia ja avuliaita. 

Isoin ero espanjalaisessa koulussa suomalaiseen kouluun verrattuna oli se, ettei lounasta syöty koulussa, eikä lounasaikaa muutenkaan ollut, vaan oma eväsleipä syötiin välitunnin aikana. Ruokarytmi oli muutenkin Espanjassa hyvin erilainen: lounas syötiin kotona vasta koulupäivän päätyttyä ja illallinen kymmenen aikaan illalla. Muita eroja oli esimerkiksi se, ettei heillä ei ollut koeviikkoja koulussa, vaan joka viikko oli useita kokeita, joiden lisäksi oli paljon esitelmiä. Tietokoneita ei myöskään käytetty yhtä paljon kuin Suomessa, ja jokainen säilytti omat paperit isossa kansiossa vihkojen sijaan. Suurin osa opiskelijoista opiskeli myös englantia koulun jälkeen akatemiassa, koska he kokivat, ettei koulun englannin opetuksen taso ollut riittävän hyvä.  

Vapaa-ajalla treenasin paikallisessa koripallojoukkueessa ja tutustuin espanjalaiseen kulttuuriin arjen lisäksi retkeillen ja erilaisissa kulttuurikohteissa ja nähtävyyksissä vieraillen. Kävin muun muassa Barcelonan keskustassa viikoittain, minkä lisäksi osallistuin ihmispyramidiharjoitukseen, uin kuumalähteessä, kävin katsomassa FC Barcelonan koripallo-ottelua ja menin kouluretkelle Ranskaan. 

Vaihtokokemukseni oli kaiken kaikkiaan todella hyvä ja unohtumaton. Espanjan kielen taitoni kehittyi paljon ja sain myös paljon rohkeutta käyttää sitä sekä opin myös uutta kieltä, katalaania. Pääsin elämään espanjalaista arkea, tutustumaan toiseen kulttuuriin ja uusiin ihmisiin sekä kokemaan uskomattomia kokemuksia. Vaihdon aikana opin myös monia hyödyllisiä taitoja, kuten olemaan itsenäisempi. Lähtisin ehdottomasti vaihtoon uudelleen, ja suosittelenkin vaihtoon lähtemistä kaikille!

Teksti ja kuvat: Idabella Salmi

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments