Valojen loistoa Lux Helsingissä

On tammikuinen lauantai-ilta ja kylmä viima puhaltaa niin kovaa että näpitkin jäätyvät, kun puhelimella haluaisi ottaa valokuvan. On pimeää, ja tekisi vain mieli jäädä kotiin peiton alle makaamaan, mutta Lux Helsinki -valofestivaalin ensimmäinen päivä on koittanut.

Helsingin keskustan alueelle on levittäytynyt lukuisia valotaideteoksia ja tuhannet ihmiset ovat kerääntyvät katselemaan näitä taideteoksia. Itse päädyin Lux Helsinki -valofestivaaleille pienoisen päähänpiston seurauksena. Näin uutisissa maininnan tulevasta valofestivaalista ja heitin äidilleni vitsillä, että pitäisikö lähteä. Lopputuloksen ehkä tiedättekin jo.

Valotaidetta parhaimmillaan!

Kiersimme läpi koko Lux Helsingin reitin, joka alkoi Kansalaistorilta, kiersi Finlandia-talon, kulki Musiikkitalolle ja päätyi Taidehallin kautta Kansallismuseon puutarhaan. Valotaideteoksia reitillä oli yhteensä 13. Mieleenpainuvimpia teoksia minulle olivat Ultraviolet Gallery Finlandia-talon etupihalla (kuvassa), Lyhtypuisto Hakasalmen huvilalla, Large Pendulum Wave Nervanderin puistikossa ja Kansallismuseon puutarhassa animaatio nimeltä Shelter Seekers. Minusta oli hienoa nähdä, kuinka jokaisen taideteoksen taustalla oli tarina ja lähes jokainen teos otti kantaa johonkin yhteiskunnalliseen asiaan tai ilmiöön.

Ultraviolet Galleryssa nimensä mukaisesti oli erilaisia teoksia, jotka hehkuivat ultraviolettivalossa. Lyhtypuistossa roikkui satoja erilaisia lyhtyjä, jotka olivat osa jopa melko karmivia. Lyhtypuistossa minusta hienointa oli huomata, kuinka tekijöiden asema yhteiskunnassa näkyi lyhdyissä ja esimerkiksi lasten kädenjälki oli selvästi havaittavissa. Large Pendulum Wave -teoksessa yhdistyi musiikki, liike ja värit. Taideteos koostui heilureista, jotka liikkuivat musiikin tahtiin. Jokaisen kappaleen kohdalla taideteos on siis erilainen, mikä minusta on hyvin kiehtovaa. Shelter Seekers -animaatio Kansallismuseon puutarhassa huipensi valofestivaalin reitin. Animaatiossa oli hienosti erilaisten symbolien avulla kuvattu nykypäivän haasteita, kuten esimerkiksi epätasa-arvoa ja ilmastonmuutosta.

Vaikka ilma oli hyytävän kylmä, oli reitillä silti hyvin lämmin ja käsinkosketeltava tunnelma. Kokemus oli unohtumaton, ja varmasti menen uudestaan katselemaan valotaideteoksia, mikäli valofestivaali vielä järjestetään. Suosittelen kaikille!

Teksti ja kuvat: Siiri Turunen, kulttuurikurssilainen

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments