Märsky tutuksi – esittelyssä rehtori!

Haastattelimme äidinkielen puheviestinnän kurssilla Mäkelänrinteen lukion rehtoria Vesa Vihervää. Jutussa hän paljastaa, millainen opiskelija hän on nuorena ollut ja millaista on olla Märskyn rehtori. Selviää myös, pääseekö Vesa ilmaiseksi polskimaan Mäkelänrineen uintikeskukseen.

Opiskelu

Lukiomme rehtorin matka alkaa Porista. Rehtorimme on käynyt yläasteen ja lukion Länsi-Porin koulussa. Tämän lisäksi hän on opiskellut Helsingin yliopistossa historiaa, yhteiskuntatieteitä ja kasvatustiedettä.

Harrastukset ennen ja nyt

Rehtorimme on pelannut jalkapalloa Porin Pallo-Pojissa (nykyinen FC Jazz) aina SM-sarjatasolle asti, kunnes tuli muutto Helsinkiin ja nilkat muutaman murtumisen jälkeen eivät kestäneet enää potkaisemista. Nykyään rehtorimme käy pelaamassa golfia, salibandya ja käy kuntosalilla.

Pelipaidat koristavat rehtorin työhuonetta.

Opiskelumenestys

Vesa kertoo, ettei ollut mikään mallioppilas nuorempana mutta kuitenkin pärjäsi koulussa hyvin. Vesan nuoruudessa ei ollut urheilulukioita, joten urheileminen ja koulunkäynti samaan aikaan teki koulunkäynnistä paljon raskaampaa. Vesa mietiskelee, että olisihan sitä voinut nuoruudessa tehdä joitakin asioita paremmin tai keskittyä koulunkäyntiin enemmän. Lisäksi rehtorimme on kärsinyt lukihäiriöstä. Intissä upseerikouluun mennessä Vesa huomasi, mitä opiskelu todella on ja alkoi nähdä paljon enemmän vaivaa sen eteen. “Itsestään saa enemmänkin irti, jos on halu keskittyä ja on jokin motivaattori”, Vesa sanoo.

Märskyyn päätyminen

Vesa kertoo, että on opiskellut historian tutkijaksi, toimittajaksi ja opettajaksi. Vesa oli jo päätymässä tutkijan alalle, mutta 1990-luvun lama aiheutti ongelmia tutkimusrahojen kanssa ja tutkijan paikat olivat vähissä. “Pieni sattuma, että ajauduin opettajaksi”, sanoo Vesa. Opettajan ura alkoi Järvenpään yläkoulusta 1990-luvun alussa. Märsky valikoitui hieman urheilutaustan takia, mutta se oli sijainnin kannalta paras vaihtoehto.

Rehtorin työ ja Märskyn johtaminen

”Rehtorin työhön vaikuttaa hyvin paljon se, missä lukiossa ollaan ja mitä siellä tapahtuu. Rehtorin pitäisi olla koulussa pedagoginen johtaja, mutta sille jää liian vähän aikaa”, Vesa pohtii. Märskyn rehtorin tehtäviin vaikuttaa koulun suuri koko ja erityistehtävä. Päivittäiset tehtävät ovat erityyppisiä, ja erityistehtävä tuo työhön vaihtelevuutta. Kurinpitoa Märskyssä kuulemma tarvitaan hyvin vähän.

Lempiharrastus nyt

“Jalkapallo on yhä lähellä sydäntä, ja seuraan ulkomaisten liigojen pelejä jonkin verran. Lisäksi kaikenlainen urheilu ja ulkoilu sekä lukeminen”, kertoo Vesa. “Lisäksi oppikirjatyö on tavallaan harrastus”, Vesa lisää.

Uintikeskukseen ilmaiseksi?

Opettajilla on käytössä kaksi uintikorttia, jolla pääsee uimaan kello 7-17 välisenä aikana. Myös opettajat saavat käyttää kuntosaleja ja muita palveluita aivan kuten opiskelijat sovittuina koulun aikoina. “Ei voi ajatella, että ‘menenpäs tästä uimaan ilmaiseksi, koska olen rehtori’. Täytyy olla roolimallina ja toimia sovitusti”, sanoo Vesa.

Teksti ja kuvat: Jami Heinilä, Tomi Poikkimäki ja Ellen Gold

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments