Nykytaidetta tutkimassa – mitä tapahtui skeptikoille?

Valitsimme ÄI6-kurssin vapaavalintaiseksi kulttuurikohteeksi Kiasman sijainnin, hinnan sekä kiinnostavuuden takia. Kiasman nykyiset näyttelyt eivät olleet tuttuja ryhmällemme entuudestaan.

Vladislav Mamyshev-Monroen -näyttely jäi hyvin mieleen. Humoristiset muotokuvat suosituista poliitikoista ja julkisuuden henkilöistä olivat kiinnostavia ja hienoja. Näyttelyn video oli sekava mustavalkoinen kymmenen minuutin pätkä, jossa Marilyn Monroeta esitti mieshenkilö. Mamyshev-Monroen postmoderni taide on rohkeaa. Moni pitää varmasti paavin ja Jeesuksen kaltaisten henkilöiden muotokuvilla leikkimistä paheksuttavana. Mamyshev-Monroen näyttelyssä tuli esille sanan- ja taiteenvapaus, joka on Mamyshev-Monroen kotimaassa Venäjällä hieman vieraampi asia.

Meno-Paluu -näyttelystä löytyi monia erittäin loistavia taideteoksia, mutta ylivoimaisesti silmiinpistävin taideteos oli Oodates Taarast laeva, joka oli puusta sekä tölkeistä tehty vene. Tämän käsittämättömän fantastisen teoksen tekijä on virolainen Karel Koplimets. Toinen mestariteos nimeltään Amber Kebab taiteilija Maria Tobotalta oli häkellyttävän kaunis teos, joka suuressa oranssissa loistossaan vei mukanaan tähän ihmeellisen ihanaan taiteilijan maailmaan.

Maija Luutosen näyttely oli erittäin näyttävä. Suuret maalaukset ja kaunis värimaailma avarassa luonnonvalon valaisemassa huoneessa oli ehdottomasti mieleemme. Näyttelyssä oli myös tekstiilejä, veistoksia ja esineitä. Maija Luutonen käyttää taiteessaan kolmiulotteista installaatiota. Luutosen kaltaisen palkitun kotimaisen nuoren taiteilijan työtä oli erittäin hieno nähdä.

Lempitaideteokseksi valitsimme Karel Koplimetsin teoksen Oodates Taarast laeva. Tölkeistä ja puusta tehty vene oli iso, ja sitä ei voinut olla huomaamatta Kiasman tiloissa. Näyttelyssä pyöri myös video, jossa vene oli merellä. Tämä oli hyvin yllättävää ja hienoa, että veneellä pystyi oikeasti liikkumaan merellä.

Lähdimme Kiasmaan avoimin mielin, mutta hieman skeptisenä, koska kukaan ryhmästämme ei ole suuri taiteen ystävä. Näyttelyn jälkeen kuitenkin olimme kaikki todella yllättyneitä, kuinka hyvä ja mielenkiintoinen näyttely oli. Tämä kulttuurikäynti avasi silmiämme, ja meistä tuli taiteen ystäviä.

Kiasman nettisivut ja kuvia teoksista: https://kiasma.fi/nayttelyt/

Teksti: Santeri Eskelinen, Casper Hurri, Samuel Kenvin ja Henri Holopainen

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments