Vaihtovuosi Kanadassa

Syksyllä saimme erityisvieraan käymään englannin tunnillamme. Hänen nimensä on Ditte Louhikoski, ja hän opiskelee kanssamme Märskyssä. Viime vuoden Ditte kuitenkin vietti vaihto-oppilaana Kanadassa, Montrealissa. Pääsimme koko ryhmän kanssa haastattelemaan Ditteä hänen vuodestaan Kanadassa.

Yksi kysytyimmistä kysymyksistä oli, että miksi juuri Kanadaan? Ditte on muodostelmaluistelija, ja hänen suomalainen valmentajansa suositteli Montrealissa harjoittelevaa muodostelmaluistelujoukkuetta nimeltä Les supremes senior, jonka perusteella Ditte siis valitsi Montrealin. Muodostelmaluistelun Ditte aloitti, kun hän oli vasta 4-vuotias. Kanadassa hänen joukkueensa treenasi kuusi kertaa viikossa, ja jokainen treeni kesti jopa kuusi tuntia! Diten mielestä oli hassua joutua kisaamaan Suomea vastaan kansainvälisissä kilpailuissa.

Ditte ei lähtenyt vaihtoon minkään organisaation kautta, vaan hoiti kaikki asumiseen ja koulunkäyntiin liittyvät asiat itse. Hän asui joukkuelaisensa perheen kanssa, johon kuului tietysti host-äiti ja -isä, ja myös 12-vuotias pikkuveli. Ditte tapasi host-perheensä ensimmäistä kertaa Kanadan lentokentällä.

Ditelle yksi suurimmista eroista Suomen ja Kanadan välillä oli koulutusjärjestelmä. Hän kävi julkista ”high schoolia”, mutta koulun opetus tuntui kuin suomalaisen ylä-asteen opetukselta. Opettajat antoivat silti paljon kotiläksyjä, ja koulunkäynti tuntui aluksi hankalalta, mutta se helpotti ajan myötä.

Kysyimme Diteltä kuinka kauan hänellä kesti tottua kanadalaiseen päivärytmiin. Ditte muutti Kanadaan jo monta viikkoa ennen koulun alkua, koska muodostelmaluistelujoukkueen harjoitukset alkoivat jo kesällä. Joten koulun alettua oli Ditte jo tottunut elämään kanadalaisittain.

Kokonaisuudessaan Ditte nautti vaihtovuodestaan Montrealissa, eikä hänelle tullut juuri mitään huonoja kokemuksia vuoden aikana. Diten englannin taidot paranivat huomattavasti, ja hän oppi myös hieman ranskaa, koska ranska on Kanadan toinen virallinen kieli. Ditte oli erittäin iloinen palattuaan takaisin Suomeen ja nähdessään ystävänsä pitkästä aikaa. Hän on vielä kontaktissa kanadalaisiin ystäviinsä somen kautta. Vaikka Ditte nautti ajastaan Kanadassa, hän ei lähtisi vaihtoon uudestaan. Ditte kertoi oppineensa arvostamaan Suomea enemmän vaihtovuoden aikana.

Teksti: Anastasia Karhu 17D

 

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments