Vuoden Märsky 2016: Kaisa Lehtonen

Kaisa Lehtonen
Kaisa Lehtonen

Kuvat: Tapio Hyvönen
Teksti: Kaisa Lehtonen

Vuoden 2016 Märskyksi valittiin Kaisa Lehtonen. Valinta julkistettiin 14.10.2016 Märsky-päivänä.  Kaisa on Euroopan mestari,  triathlonisti ja elintarviketieteiden maisteri. Perinteinen Vuoden Märsky valittiin nyt jo 17. kerran. Tässä Kaisan pitämä kiitospuhe:

”Kiitos, arvostan palkitsemistani suuresti. Mäkelänrinteen lukio ja kuuluisa märskyhenki antavat loistavat eväät tulevaisuuteen eikä olekaan ihme, että Märskyssä on vuosien saatossa kasvanut lukuisia eri aloilla menestyviä henkilöitä. On suuri kunnia saada kuulua tähän joukkoon.

Saavuimme eilen illalla Havaijilta. Matka oli upea kokemus. Pääsin toteuttamaan suuren haaveeni ja osallistumaan Ironmanin maailmanmestaruuskilpailuihin, joissa myös menestyin hyvin sijoittuen viidenneksi. Kilpailun lisäksi matka muistutti minua siitä, mikä urheilussa – ja millä tahansa uralla – on lopulta kaikkein tärkeintä.

Intohimoni triathlonia kohtaan syttyi 12-vuotiaana kuultuani juuri Havaijilla käytävästä kilpailusta, jossa uidaan 3,8 km, pyöräillään 180 km ja juostaan 42 km eli maraton. Innostuin tästä ironmantriathlonista heti niin paljon, että kävin pienellä pinkillä maastopyörälläni kokeilemassa jaksaisinko suorittaa kaikkein pisimmän osuuden eli 180 km pyöräilyn. Jaksoin. Pyöräilyn jälkeen tunsin syvällä sisimmässäni, että tämänkaltaisesta kestävyysurheilusta tulen saamaan rutkasti iloa elämääni. Lisäksi tunsin, että jos treenaan oikein ahkerasti, voisin kasvaa jopa maailman kestävimmäksi ironwomaniksi.

Aloinkin urheilla joka päivä. Päädyin kuitenkin triathlonin sijaan harrastamaan uintia. Triathlonin aloitin vasta Märskyyn tultuani. Päämatkakseni valikoitui niin kutsuttu olympiamatka. Olympiamatkan triathlon on upea parin tunnin vauhtirevittely, mutta matka ei ehkä kuitenkaan tarjoa aivan sitä, mikä saa minussa aikaan sen kaikkein suurimman palon. Olympiamatkan uraani voisi lopulta luonnehtia kohtalaiseksi menestystarinaksi: kilpailin hyvällä kansainvälisellä tasolla, mutten ikinä saavuttanut aivan terävintä huippua. Osittain tämä johtui pahoista vammakierteistä, mutta oli takana muutakin.

Kesällä 2015 tein rohkean ratkaisun ja päätin kuunnella vain ja ainoastaan oman sydämeni ääntä. Minulla olisi edelleen ollut mahdollisuus kerätä rankingpisteitä Rion olympialaisiin. Ulkopuoliset paineet tavoitella Suomen kaikkien aikojen ensimmäistä triathlonin olympiapaikkaa olivat kovat. Päätin kuitenkin levittää siipeni ja lähteä tekemään lapsuuden unelmastani totta. Päästin irti olympiahaaveesta ja satsasin kaikkeni Havaijin Ironmaniin.

Tämän päätöksen jälkeen urheiluni vapautui ja kaikkeen tekemiseen syttyi uusi ilo. Tein ensimmäisessä Ironmanissani erään kaikkien aikojen kovimmista debyyttiajoista. Toisen Ironmanini voitin. Havaijin viimeistelyleirillä olin niin täynnä tekemisen riemua, etten malttanut nukkua aamuisin kovinkaan pitkään. Olin jo kuuden maissa innoissani siitä, että tänään saisin jälleen polkea parisataa kilometriä ja lisäksi vähän uida ja juosta. Tämän innostuksen voimin matkasin Havaijin kilpailuun ja loistavastihan sekin koitos sujui.

Kilpailun jälkeisenä päivänä kävimme aamupalalla läheisessä hippityylisessä kahvilassa. Seinällä oli taulu ja taulussa Buddhan teksti, joka kokoaa mielestäni hyvin yhteen sen, mitä olen tässä yrittänyt kertoa. ”Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing you will be successfull.”

Toivon teille kaikille lukiolaisille rohkeutta tavoitella omaa unelmaanne. Tehkää töitä ilolla, intohimolla ja ripauksella sisua, niin tulette varmasti elämään onnellisina ja myös menestymään.”

 

vuoden-marsky-2p vuoden-marsky-3p

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments