Jürgen Rooste i vår skola

Jürgen Rooste Kuva: Mervi Moisala

Så här tyckte våra elever om Jürgen Rooste som besökte vår skola den 20 april 2017.

Verneri Mattila:

Jürgen Rooste är en estländsk diktare. Han kom till vår skola för att berätta lite om poesi och han läste upp ganska många av sina dikter till oss. Min favoritdikt var “Laulava luuranko” därför att dess rytm var smittsam och Jürgen presenterade den så bra. Andra teman var bland annat Estland och Sovjetunionen. Först var det lite konstigt eftersom det fanns några starka ord i dikterna.

Jag lärde mig att det inte är så lätt att översätta dikter till ett annat språk och därför är det alltid en ny dikt när man översätter dikten. Jürgen är en duktig skrivare och fascinerande person också. Han tvekar inte att kasta sig – en verklig expert!

Eerika Kuurne:

Han läste sina egna och andras dikter vilka behandlade livet, fattigdom, olikhet och estländska sätt att leva. Jürgen använde mycket humör och hans utseende var väldigt unik – gula byxor och en gul skjorta. Jag lärde mig att vara mer öppen till nya saker och att jag borde ge upp mina fördomar eftersom allt inte är som det verkar. Hans tankar om finländska människor och livet överhuvudtaget var överraskande. Han tyckte att modern dans är bättre för att då finns mer alternativ och man aldrig vet hurdan en show ska bli. Jürgen är väldigt äkta, originell och en skicklig underhållare som passar som gäst i alla skolor i Finland.

Meri Mäkelä:

Hetki runoudelle

Jürgen Rooste känner sig till hälften som finländare. Han var tillfrågad att berätta om poesi och hans exempel handlade olika sidor av att vara finländare (alltså som människa och vardagsliv) och livets overklighet.

Jag vet inte mycket om poesi så nästan allt han berättade om var nytt för mig. Hans tankar var kanske inte överraskande men roliga. Jag har alltid tänkt att vi finnar lever i en någon slags bubbla och det är lätt att glömma vad som händer annanstans .

Nuförtiden är gymnasister inte så intresserade av poesi och tänker att det är någonting tråkigt. Jürgen Rooste är annorlunda och unik och han är rolig att lyssna på. Han är en rätt person för att berätta om poesi och gör det intressant igen.

Martta Nikkari:

Jag lärde mig att moderna dikter kan vara sådana som även jag tycker om. Jag tänker att han är ganska konstig men ändå rolig.. Han skriver med humor men han kan samtidigt ta saker på allvar. Om jag vore han skulle jag göra besök på skolor för att marknadsföra mig. Han ville visa oss att man kan göra dikter av nutida saker utan att de är gammaldags.

Ada Outinen:

Jürgen var på besök för att berätta och lära oss om litteratur, speciellt lyrik. Jag lärde mig att lyrik är inte bara rimer utan den har många olika former. Hans tankar var ganska raka och äkta och de syns också i hans texter. Hans texter var både humoristiska och konstiga och därför mycket intressanta att lyssna på. Jag skulle marknadsföra honom som en modern, äkta och påhittig poet och rekommendera honom gärna för alla.

Alli Rytsölä:

Temat i hans föreställning var att poesin är ett sätt att vara och tänka. Alla diktare är olika men poesin är något större.Dikter låter helt olika när en äkta diktare läser upp dem. Jag var lite överraskad när han sade att han hade förvisats från ett ryskt universitet.Om du vill erbjuda eleverna en bra plats för diskussion eller en liten olik synvinkel till poesi, är Jürgen Rooste din man för det.

 

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments