Bastionien tunneleissa

TEKSTI: MARIA GREIDAN, AMANDA TRAN JA ELISA TATTARI

Kävimme Tallinnan Unesco matkalla 10.10.2016 vierailemassa Bastionin tunneleissa. Koska ryhmämme olisi ollut liian suuri ahtaisiin maanalaisiin käytäviin, menimme kahdessa erässä. Tunneli oli melko hämärä, sillä se oli kokonaan maan alla. Siellä oli kuitenkin joitakin valoja, jotka auttoivat meitä suunnistamaan oikeaan suuntaan, mutta samalla tekivät tunnelista entistä salaperäisemmän. Kaikesta näkyi, että tunnelit oli kaivettu maan alle kauan aikaa sitten. Seinät näyttivät välillä jopa siltä, että ne uhkasivat sortua päällemme, mutta sen lisäksi tunnelissa oli vanha, tunkkainen maaperän haju.

Käynnin tunteellisuutta lisäsi se, että oppaamme kertoi tunnelin olleen suosittu yöpymispaikka kodittomille. Saimme myös selville, että kävelimme tunnelin “parhaassa osassa”, joten pystyimme vain kuvitella sen osan tunneleista, mikä oli kokonaan pimeyden peitossa. Tunnelit tuntuivat välillä loputtoman pitkiltä, sillä edessäpäin näkyi vain ikuisuuteen jatkuva tunneli, jota rajoitti kylmät, paksut kiviseinät. Osassa tunnelin kiviseiniä oli nykyaikaisempia piirroksia, jotka viestivät kävijöistä ja maa lohkeili jalkojemme alta useista kohdista. Joissakin kohdissa tunnelia oli rekvisiittaa, jotka viittasivat siihen, mihin tunnelia oli käytetty. Osa karmivasta lavastuksesta sai ihon kananlihalle, eikä tunnelin edetessä pystynyt arvaamaan mitä seuraavaksi tulisi vastaan.

Vierailumme tunneleissa oli mielenkiintoinen, mutta turvapaikan sijasta tunnelin käytävät tuntuivat enemmänkin uhkaavalta saalistuspaikalta kaikessa hiljaisuudessaan. Tunnelien syvyyksissä tuntui suoraan siltä, kuin olisi ollut maailmansotien aikoihin paossa pommi-iskuilta tai muilta hyökkäyksiltä. Päästyämme tunnelin loppuun sekä takaisin auringon valoon, meistä tuntui siltä, että olimme juuri selvinneet Neuvostovaltojen karmaisevasta hallintokaudesta.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments