Vaihdossa Ranskassa

Lähdin Ranskaan Mistral Boréal -vaihtoon Carpentrasiin lokakuussa kolmeksi viikoksi. Ennen vaihtoon lähtöä olin pitkään halunnut mennä vaihtoon ulkomaille ja kokea, miltä vaihdossa tuntuu. Lisäksi halusin oppia Ranskan kulttuurista, maan koulusysteemistä ja lisää ranskan kieltä. Sain Erasmus+ -tukea vaihtoani varten. 

Kolmen viikon aikana ehdin tutustua hyvin Ranskan koulusysteemiin ja sain pintaraapaisun ranskalaisten arjesta. Tuohon aikaan maassa oli myös paljon lämpöä ja aurinkoa, mikä oli hyvin mukavaa. Carpentrasin vuoristoiset maisemat olivat myös hyvin kauniit.

Koulu Ranskassa eroaa hyvin paljon Suomesta. Lukuvuosirytmi poikkeaa Suomesta siten, että koulussa ollaan kuusi viikkoa, minkä jälkeen tulee kahden viikon loma. Opettajia puhutellaan sanoilla “madame” ja “monsieur” eikä heidän etunimillään. Kokeet tehtiin  kuulakärkikynällä. Koulussa olimme yhdessä samojen luokkalaisten kanssa lähes jokaisella tunnilla. Ainoana erona oli valinnaisaineet, joita jokaisella oppilaalle oli kolme. Oppitunneilla opettajat luennoivat ilman taululle kirjoittamista tai muistiinpanoja, ja oppilaat kirjoittivat kuulemansa mukaan omia muistiinpanojaan. Turvallisuus kouluun tullessa ja lähtiessä oli myös oleellinen osa koulupäivää. Jokainen oppilas koulun porteilla näytti oman lehtiönsä, jotta opettajat eivät päästäneet koulun ulkopuolisia ihmisiä. Myös viimeisellä viikolla alkoi koulun porteilla repun “turvatarkastus”.  Koulussa hienoa oli se, että siellä oli konkreettiset oppikirjat, eikä oppilaiden tarvinnut maksaa niistä. Liikuntatunnit pidettiin myös ulkona lämpimässä. Koululaiset ja jotkut opettajat olivat myös ystävällisiä.

Koulupäivät alkoivat yleensä klo 8 tai 9 ja loppuivat klo 16, 17 tai 18. Pitkät koulupäivät ja kunnollisen vapaa-ajan puute yllättivät aika paljon. Yleensä oppilaat jatkoivat koulutöiden tekoa koulupäivän jälkeen, ja viikonloputkin menivät niiden tekoon. Lomien ajaksi annetaan myös tehtäviä. Pitkät koulupäivät olivat uuvuttavia, ja välillä tuntui siltä, ettei päivän aikana ehdi tehdä mitään muuta koulun lisäksi. 

Vapaa-aikana pelasin vaihtoparini kanssa lentopalloa, seurasin hänen ratsastustuntiaan, kävin katsomassa hänen veljensä lentopallomatseja ja pelasin hänen veljensä ja veljen kavereiden kanssa koripalloa. Viikonloppuisin kävin vaihtoperheeni kanssa retkillä. Kävimme tapaamassa vaihtoperheen sukua Rousillonissa, Avignonissa, joka on yksi Ranskan kauneimpia kyliä. Lisäksi kävimme vaeltamassa ja kiertelemässä läheisessä kaupungissa.

Ranskassa yllätti myös heidän ruokailutottumuksensa. Aamupalalla syötiin leivän päällä hilloa, koulussa ruoka oli maksullista, jälkiruokaa oli tarjolla joka aterialla, ja ateriarytmit venyivät välillä hyvin pitkiksi. Päivällinen syötiin yhdessä perheen kanssa noin kahdeksalta iltaisin. 

Vaihtokokemukseni oli mieluisa. Opin paljon kaikkea uutta ja sain uusia kavereita ja kokemuksia. Vaihdon jälkeen opin arvostamaan Suomea ja muutenkin olen kiitollinen Suomen koulujärjestelmästä ja vapaa-ajasta. Suosittelen kaikkia lähtemään vaihtoon, koska vaihdossa oppii uutta niin itsestään kuin muista maista ja kulttuureista. Lämpimästi suosittelen ja kannustan kaikkia tarttumaan mahdollisuuksiin ja matkustamaan muihin maihin. Erityisesti vastavuoroinen vaihtokokemus oli mukava ja miellyttävä kokemus. Kun asui paikallisen perheen luona, arki tuntui oikealta. Oli myös kiva tarjota samanlainen vaihtokokemus vaihtoparille.

Teksti ja kuvat: Kaisla Salmi

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments