Unesco-kurssi Märskyssä

Olet varmaankin kuullut, että koulussamme on Unesco-kurssi, mutta tiedätkö, mitä se käytännössä tarkoittaa ja miten toimintaan pääsee mukaan? Lue juttu, niin saat tietää! Unesco on YK:n itsenäinen erityisjärjestö, jonka tarkoituksena on kasvatuksen, tieteen ja kulttuurin avulla edistää rauhaa ja kansojen välistä yhteistyötä. Unesco-kurssi on Helsingin kaupungin aktiivipolkukurssi, joka perustuu Unescon arvoihin kuten tasa-arvoon, ihmisarvoon ja kestävään kehitykseen.

Toiminnasta saa kursseja aktiivisuuden mukaan. Lähes kaikilla Helsingin kouluilla on Unesco-kurssi, ja eri kouluilla on eri näkökulmia ja painopisteitä kurssin järjestämisessä.

Kurssin tavoite

Märskyssä Unesco-kurssin painopisteinä ovat kriittisen ajattelun taito ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja toiminta. Oppilaiden tehtävänä on ylläpitää Unesco-arvoja. Kurssilla tutustutaan sekä historiallisiin että nykymaailmassa tapahtuviin ihmisoikeusrikkomuksiin ja epäkohtiin. Kurssi on esimerkiksi vieraillut Virossa toisen maailmansodan aikaisella keskitysleirillä ja kutsunut turkkilaisen toisinajattelijan ja sananvapauden puolestapuhujan Barai Caginlin kertomaan Turkin kiristyvästä sananvapaustilanteesta.

Kurssin toiminta

Jotta opiskelija saa kurssisuorituksen Unesco-toiminnasta, hänen täytyy suorittaa osasuorituksia. Tämä on mahdollista yhden vuoden aikana, jos opiskelija on aktiivinen toiminnassa ja osallistuu erilaisiin tapahtumiin ja retkiin. Unesco-kurssin ehkä konkreettisin osa-alue on jokasyksyinen Tallinnan-matka sekä lähes joka vuosi järjestettävät vaihtuviin kohteisiin suuntautuvat pidemmät leirikoulut. Nämä retket ja koulussa vierailevat puhujat ovat yleisin tapa hankkia vaaditut osasuoritukset.

Unesco-kurssin ei ole tarkoitus olla vain kurssin toimintaan aktiivisesti osallistuville opiskelijoille vaan kaikille märskyille. Koko koulua osallistavasta toiminnasta hyvä esimerkki on BlacKkKlansman-elokuva, jonka koko koulu kävi katsomassa helmikuussa.

Unesco-kurssista saa arvokkaan todistuksen.

Mitä hyötyä?

Unesco-kurssin suorittamiseen löytyy paljon syitä, ja siitä voi olla opiskelijalle merkittävää hyötyä elämässä. Uusien ystävien ja hienojen kokemusten lisäksi kurssilla oppii vaikka mitä historiasta ja nyky-yhteiskunnasta. Lisäksi kurssin suorittamisesta saa todistuksen, josta on ollut apua esimerkiksi työpaikkaa hakiessa. Kaiken kaikkiaan siis ei mikään turha juttu!

Teksti ja kuva: Emilia Kupsanen ja Aapo Kallama

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments