Mielipide: Tee hyvää itsellesi ja ilmastolle

Vaikka kasvis-kalaruoka sekä semivegetaristinen vaihtoehto ovat hieman kalliimpia kuin pelkän punaisen lihan ostaminen kaupasta, ovat ne silti ilmastonmuutoksen ja oman terveyden kannalta suotuisampi vaihtoehto.

Suomalaiset syövät edelleen liian suuria määriä punaista lihaa viikossa, mikä ei ole hyväksi ihmisen terveydelle. Punainen liha sisältää muun muassa hyvin paljon erilaisia kemiallisia säilöntäaineita sekä suuria määriä kovaa – eli tyydyttynyttä rasvaa, mikä ei ole hyväksi terveydelle suurissa määrin nautittuna. Punaisen lihan syönti voi nimittäin aiheuttaa pidemmällä ajalla syöpää ja kolesterolin kasvua kehossa. Kolesteroli itsessään voi jo altistaa sydän- ja verisuonitautien sairastumiseen tavallista nuoremmassa iässä. 

Punainen liha on todella täyttävää ja tunkkaista, mikä saa ihmisen olon epämukavaksi syömisen jälkeen. Sen sijaan ihmiset, jotka suosivat kasvis- ja kalaruokaa tai semivegetaristista ruokavaliota (ei syö punaista lihaa, vaan kanaa/kalkkunaa) tuntevat olonsa kevyemmiksi ja raikkaammiksi ruokailun jälkeen. 

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että punaisen lihan kulutusta pitäisi vähentää ja sen sijaan kasvis- ja kalaruokaa sekä semivegetaristisia vaihtoehtoja olisi lisättävä suomalaisten ruokapöytiin. Kasvisten lisääminen ruokavalioon keventäisi ja piristäisi ruokavaliota ja jo itsellään vähentäisi punaisen lihan kulutusta. 

Green Hippo Cafen kaunista ruokaa terveellisesti

Minulla itselläni on vuoden kokemus semivegetaristina olemisesta sekä useamman vuoden kokemus sen jälkeen aloitetusta kasvis-kalaruokavaliosta. Voin rehellisesti kertoa, että uuden kasvispainotteisen ruokavalion aloittaminen tuntui aluksi todella hankalalta, kunnes totuin siihen. Nykyään se kuitenkin tuntuu jo täysin luontevalta ja ainoalta oikealta vaihtoehdolta minulle. Ruokavalion muuttumisen myötä olen huomannut, että oloni on tuntunut paljon pirteämmältä ja kevyemmältä. Lisäksi ihoni ja hiukseni ovat myös olleet puhtaammat, eivätkä ne ole rasvoittuneet niin helposti kuin ennen.

Mielestäni kaikkien olisi hyvä kokeilla ottaa punainen liha ruokavaliostaan pois viikon ajaksi, jolloin he huomaisivat, että kasvis-kalaruoka tai semivegetaarinen ruoka on huomattavasti parempi ja yllättävänkin mielekäs vaihtoehto punaiselle lihalle. Kokeilu saisi varmasti monet myös huomaamaan lihattoman ruuan olevan todella hyvää niin ruokavalion sisällön vaihtuvuuden kannalta kuin maullisestikin. 

Vaikka kasvis-kalaruoka sekä semivegetaristinen vaihtoehto ovat hieman kalliimpia kuin pelkän punaisen lihan ostaminen kaupasta, ovat ne silti ilmastonmuutoksen ja oman terveyden kannalta suotuisampi vaihtoehto. Lihan tuotanto kuluttaa yleisesti ottaen enemmän luonnonvaroja kuin esimerkiksi kasvisten viljely, minkä vuoksi kaikenlaisen lihan kulutuksen pois jättäminen tai vähentäminen ruokavaliosta olisi todella tärkeää ympäristön kannalta. 

Helppoja tapoja lopettaa tai vähentää lihan syöntiä on aluksi poistaa ruokavaliosta punainen liha kokonaan ja syödä sen sijaan kanaa (semivegetaristinen ruokavalio). Sen jälkeen voi lähteä pikkuhiljaa vähentämään kanan syöntiä ja siirtyä lopuksi vain kasvis-kalaruokaan.

Teksti ja kuva: Efia Vainionpää   

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments