Märskyt elokuvissa: BlacKkKlansman

Torstaina 28.2. koko koulumme suuntasi kohti Kinopalatsia katsomaan yhdessä Oscar-palkinnonkin voittanutta elokuvaa BlacKkKlansman. Elokuvan aiheita kansalaisoikeuksista, rotujen välisistä suhteista ja rasismista puitiin eri oppiaineiden tunneilla monenlaisista näkökulmista. Elokuvakäynti oli myös osa Mäkelänrinteen lukion Unesco-ohjelmaa, jossa käsiteltiin syvällisemmin elokuvaa järjestön arvojen kautta ja opiskelijat tekivät sen tiimoilta erilaisia osasuorituksia, kuten minä tämän tekstin.

BlacKkKlansman on rohkea ja totuudenmukainen kuvaus 1970-luvun Yhdysvaltojen rotusorrosta, ja se on huolestuttavan ajankohtainen myös nykymaailmassa. Siinä kerrotaan tositapahtumiin perustuva tarina afroamerikkalaisesta poliisista, joka soluttautuu jäseneksi Ku Klux Klaniin. Elokuva on saanut paljon tunnusta kriitikoilta ja saavuttanut erilaisia palkintoja – eikä suotta.

Elokuvassa esitelty rasismin ääri-ilmiö vaikutti aluksi monelle opiskelijalle absurdilta ja kaukaiselta ajatukselta menneisyydestä, mutta elokuvan lopussa väläytetyt videopätkät Amerikan katukuvasta viime vuosilta herättelivät katsojia rajusti todellisuuteen. Tämä nosti pintaan paljon erinäisiä tunteita, ajatuksia ja keskustelua, niin kuin hyvän elokuvan kuuluukin. Kyseessä ei ollut elokuvanautinto, jossa paetaan maailman menoa kahdeksi tunniksi, vaan päinvastoin. Se avasi yllättäen kaunistelemattomaa totuutta globaalista tasa-arvon tilasta ja toi näin esiin tärkeitä puheenaiheita. Suosittelen kaikille enemmän tai vähemmän kyseisestä elokuvasta kiinnostuneille istahtamaan elokuvateatterin pehmeisiin penkkeihin avartamaan maailmaansa.

TEKSTI JA KUVA: EMILIA KOKKO

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments