VAIHTO-OPPILASVUOSI KREIKASSA

 

Pitkän pohtimisen ja mietinnän jälkeen päädyin valintaani lähteä vuodeksi opiskelemaan ja pelaamaan koripalloa Kreikkaan. Ennen lopullista päätöstä olin miettinyt eri kohteita ja tapoja, joilla vaihtovuoden suorittaisin. Lähtisinkö kokonaan eri puolelle maailmaa Amerikan mantereelle vai jäisinkö lähemmäksi Eurooppaan? Olin muutaman kerran jo vieraillut aikaisemmin Yhdysvalloissa ja olin silloin jopa asunut yhdysvaltalaisessa perheessä viikon Biddy Basket -tapahtuman yhteydessä. Kreikka kiehtoi kohteena erityisesti kreikkalaistaustani takia. Kielitaito ja vanhat tutut auttoivat varmasti viihtymään erityisen hyvin.

Tavoitteeksi vaihtovuodelleni olin asettanut tietysti opiskelun ohella myös kreikan kielen taidon kehittämisen ja syvemmin maassa elämiseen tutustumisen. Lisäksi oli pikku hiljaa aika tehdä päätös koripallouran suhteen. Lähtisinkö tosissaan jahtaamaan pelaajauraa vai jatkaisinko harrastusta enemmänkin ”pelailuna”?

Pääsin asumaan koko vuodeksi kreikkalaiseen ystäväperheeseen, joka auttoi minua hyvin pärjäämään ja tuki erilaisissa ongelmatilanteissa. En tuntenut perhettä täysin etukäteen, mutta tuntui kuitenkin hyvältä asua vanhempieni tuntemien ihmisten kanssa. Asuminen sujui koko vaihtovuoden ajan täydellisesti, eikä mitään suurempia ongelmia kohdattu.

Päädyimme pitkän koulupaikan etsimisen jälkeen englanninkieliseen, IB-linjaa noudattavaan Pinewood-nimiseen kansainväliseen kouluun. IB-linjalla sain suomalaisen koulutusjärjestelmän kaltaisesti valita itse itselleni kursseja ja haluamiani opintoteemoja. Kreikkalaisessa koulutussysteemissä se ei olisi ollut mahdollista. Pinewood oli todella mukava ja viihtyisä koulu. Koulun omassa puistossa sai hyppytunneilla oleskella kavereiden kanssa tai tehdä vaikka läksyjä. Koulussa opiskeli yli kuuttakymmentä eri kansalaisuutta edustavia opiskelijoita. Oli mukavaa tutustua hyvin erilaisiin ja eritaustaisiin saman ikäisiin opiskelijoihin melkeinpä joka päivä.

Koripalloa pääsin pelaamaan thessalonikilaiseen nuorten seuraan Achilleasiin. Pelasin samaan aikaan alueen U18 ja U20 sarjoissa. Pelaaminen tuntui aluksi hyvin erilaiselta, kuin se, mihin olin Suomessa tottunut. Muutaman kuukauden jälkeen erilaiseen pelitapaan ja käytäntöihin kuitenkin tottui hyvin.

Vapaa-ajallani, useimmiten viikonloppuisin, oli hyvin pitkälle loppukesään ja jo aikaisin varhaiskesästä mahdollisuus käydä rannalla uimassa. Lämmin sää ja vesi tuntui mahtavalta raskaan kouluviikon päätteeksi. Kävin myös hyvin usein syömässä ja kahvilla kavereitteni kanssa ja aika kului hyvin nopeasti ja viihtyisästi.

Yleisesti ottaen vaihto-oppilasvuodesta jäi erittäin hyvä fiilis ja paljon mahtavia elämyksiä ja kokemuksia. Vaikka en kovin paljon opintojen ohella ehtinyt etäkursseja Suomeen lukea tai saanut IB-linjan kursseja hyväksiluettua, en koe millään tavalla, että vuosi olisi mennyt hukkaan. Suosittelen mahdollisuuteen tarttumista erittäin lämpimästi jokaiselle, joka vähääkään miettii vaihtovuotta. Kokemus ja elämys, jota ei välttämättä saa enää missään vaiheessa elämää samalla tavalla, on kullanarvoinen!

Teksti: Nikolaos Ioannidis

 

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments