Havaijilla vaihdossa

Teksti ja kuvat: Juliaana Astrén

Aloha! Olen toisen vuoden opiskelija Märskyssä ja tästä lukuvuodesta vietin kaksi jaksoa Havaijilla. Lapsesta asti vaihto-oppilaaksi Amerikkaan lähteminen on ollut mielessä, mutta yläasteen lopussa ajattelin, että lämpimämpään osavaltioon pääseminen olisi unelma, mutta maata tarkemmin kohdetta ei voi valita vaihto-oppilasohjelmissa. Havaijista en tiennyt juuri mitään entuudestaan, mutta juteltiin äitini kanssa puolivitsillä, että se olisi unelmakohde asua ja hän googlasi: “vaihto-oppilaaksi Havaijille”. Haulla löytyi EF:n ilmoitus ohjelmasta nimeltä opintovuosi. Paketin sai itse valita lähes täysin. EF:n kielikouluja on ympäri maapalloa ja Pohjois-Amerikastakin vaihtoehtoja löytyi pilvin pimein. Opintovuosia oli tarjolla kolmen-, viiden- ja kymmenen kuukauden mittaisia. Tiesin, että normaaliin 10 kuukauden vaihtoon en lähtisi, koska salibandyn kannalta se olisi liian pitkä aika. Puolen vuoden vaihdossa tietenkin jäi koko kausi välistä, mutta treenaamaan seuraavaa kautta varten olen päässyt hyvissä ajoin. Asumisen sai valita koulun asuntolan ja host-perheen väliltä ja itse päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

 

Lähtö oli 2016 syyskuun lopulla eli noin viikkoa ennen ensimmäisen jakson koeviikkoa. Otin kurssit normaalisti siihen jaksoon, mutta tein kokeet etukäteen. Opintovuoteni tai vaihtovuoteni, miksi sitä haluaakaan kutsua, ei olisi voinut olla parempi. Vaikka mielikuvani Havaijista oli paratiisimainen se ylitti kaikki odotukseni. Matka keskelle Tyyntä valtamerta oli erittäin pitkä. Lensin ensin Chicagoon, josta Seattlen kautta toisen vähintään yhtä pitkän matkan Honoluluun. Aikaero talvisin on 12 tuntia ja nyt näin kesäaikaan 13 tuntia. Sunnuntaina yhden aikaan päivällä pääsin uuteen kotiini ja ihanan host-perheeni luokse. Host-perheeni oli aika kulttuurishokki. Asuin filippiiniläisen vanhan pariskunnan kanssa ja kotonani asui toinenkin opiskelija, ruotsalainen tyttö. Isäni 80-vuotispäivää päästiin juhlimaan melkein heti ja äitini saavutti 78 vuotta täyteen myöskin tammikuussa. Eläkeläisenä äidillämme oli aikaa kokkailla ja aamuisin meitä odottikin aina keittiössä paistetut munat ja omasta puusta poimitut papaijat. Illallisiksi oli yleensä filippiiniläisiä herkullisia pataruokia riisiä unohtamatta. Olen erittäin tyytyväinen perheeseeni, vaikka monet asiat vaativatkin totuttelua. Esimerkiksi imuri ja astianpesukone olisivat helpottaneet elämää suuresti.

Seuraavana päivänä oli jo ensimmäinen koulupäivä. Honolulu on osavaltion pääkaupunki eli kaikki mahdolliset palvelut ja ostoskeskukset ovat aina helposti lähettyvillä. Sieltä löytyy myös useampikin yliopisto, joiden opiskelijoihin tutustuttiin myöskin. Oahulla, eli pääsaarella, bussiyhteydet ovat myös erinomaiset ja julkisilla pääsee oikeastaan minne vain, jonka vuoksi yleensä liikuimme bussilla paikasta toiseen. Bussit ovat siistit ja ilmastoidut. Aikataulut ovat vain vähän tai oikeastaan paljonkin pelkästään suuntaa antavia. Bussit saattaa olla helposti puolisen tuntia ajoissa tai myöhässä, joka välillä hankaloitti liikkumista. Siitäkin kuitenkin aina selvittiin, vaikka vaati totuttelua ja kärsivällisyyttä.

Koulu oli Waikikin pääkadun viimeinen rakennus kymmenisen minuutin kävelymatkan päässä lähimmältä rannalta sekä Ala Moana centeristä, maailman suurimmasta ulkoilma ostoskeskuksesta. Pääkatu, Kalakaua Avenue, jatkui koko keskustan läpi ja ravintoloita ja kauppoja riitti sen varrella. Koulu oli korkean toimistorakennuksen kuudennessa kerroksessa ja aulasta näkymät olivat Oahun sademetsiin ja luokista Tyynelle valtamerelle. Luokat oli jaettu oppilaiden englannin kielen tason mukaan ja vahvemman sekä heikomman kielitaidon omaavilla oli eri lukujärjestykset. Joka toinen päivä oli aamutunnit kello 8.30-11.30 ja joka toinen iltapäivätunnit 14.30-17.30. Opettajat olivat erittäin päteviä ja oppitunneilla tehtiin yleensä aika samanlaisia juttuja, kuin Suomessakin englannintunneilla. Oli paljon kirjoitelmia, kuunteluharjoituksia ja kieliopin sekä sanaston opiskelua. Tunnit olivat kuitenkin yleensä hauskoja eikä opiskelu ollut liian totista. Kuuden viikon välein oli koe, jonka menestyksen mukaan noustiin ylemmälle tasolle. Oppilaita oli ympäri maailmaa Euroopasta, Etelä-Amerikasta, Meksikosta, Kanadasta ja yksi hyvä ystäväni myös Tahitilta. Omalla luokka-asteella lähes kaikilla oli erittäin hyvä kielitaito, joka myös kehittyi valtavasti lähes puolen vuoden aikana. Sain koulusta erittäin läheisiä ystäviä, joiden kanssa ollaan edelleen jatkuvasti yhteydessä. Viime viikonloppuna ruotsalainen host-siskoni ja eräs hollantilainen kaverini olivat käymässä täällä Helsingissä ja kesäkuun aluksi on suunnitteilla lähteä Saksaan isommalla kaveriporukalla.

Havaiji on samanlainen paratiisi, kuin mielikuvani olivat. Osavaltio koostuu kuudesta saaresta, joista käytiin Oahun lisäksi myös Mauilla ja Kauailla. Muut saaret olivat Oahuakin luonnonläheisempiä, etenkin Kauai jonne ei saa rakentaa palmuja korkeampia rakennuksia. Kotisaarellamme ei tekeminen loppunut ja melkeinpä joka päivä tehtiin jotain hauskaa. Käytiin hikingeilla, uusilla rannoilla, surffattiin ja snorklattiin tai niinä harvoina sadepäivinä käytiin leffassa, shoppailemassa, salilla tai kokkailtiin asuntolassa siellä asuvien kavereiden huoneissa. Välillä käytiin katsomassa amerikkalaista jalkapalloa yliopisto-opiskelija kavereidemme kanssa. Arkisin ehti myös hyvin tehdä aina jotain ennen koulua tai koulun jälkeen. Melkein joka ilta mentiin rannalle kuudeksi katsomaan auringonlaskua, joka oli joka päivä yhtä kaunis. Viikonloppuisin vuokrattiin usein auto, joka helpotti liikkumista huomattavasti. Koko reissun kohokohtia oli myös muutama viikonloppu, jolloin oltiin campingaamassa. En ole varma, mitä termiä siitä käyttäisin suomeksi, koska telttoja meillä ei ollut, joten telttailu ei ainakaan käy. Oahun länsiosa oli lähes täysin Havaijin alkuperäisten polynesialaisten asuttamaa, joten siellä ei ollut hotelleja tai muutakaan turisteille. Rantaviivaa kuitenkin jatkui silmänkantamattomiin, joka oli unelmapaikka campingaamiselle.

 

Luonto oli kaikilla saarilla uskomattoman kaunista. Havaiji onkin kuuluisa hikingeistaan, eikä suotta. Välillä saatettiin ennen koulua käydä lyhyemmillä, noin tunnin tai kahden pituisilla reiteillä ja viikonloppuisin pidemmillä, jopa parilla kahdeksan tunnin kestoisella. Lämpötila on lähes aina +25 ja +30 asteen välillä, eli aina erittäin lämmin, muttei tukahduttavan kuuma. Se on myöskin liian viileä lämpötila myrkyllisille hämähäkeille ja käärmeille, joten niitäkään ei tarvinnut pelätä. Senkin edestä kuitenkin näin kilpikonnia ja valaita. Eräs ystäväni sanoikin muutaman kuukauden jälkeen, että tietää asuneensa Havaijilla tarpeeksi kauan, kun valaan bongatessaan ei enää kiinnitä siihen edes huomiota. Lähes jokainen ranta on myös kuin suoraan postikortista turkoosilla merellä ja valkoisella hiekalla varustettuna.

Kulttuuriakin riitti. Historiallisesti merkittävä Pearl Harbor oli noin vartin bussimatkan päästä kotoani ja monia museoita, kuten taidemuseoita ja polynesialainen museo löytyivät Honolulusta. Myös joka kuun ensimmäinen perjantai China townissa oli vähän Taiteiden yön kaltainen tapahtuma ja kadut täyttyivät paraateista sekä taidegallerioihin oli vapaa sisäänpääsy. Muutenkin tapahtumia oli paljon. Hawaii 5-0:n jaksoja näytettiin välillä iltaisin valtavalta näytöltä Waikiki beachilla ja sarjan tähtinäyttelijät jakoivat nimikirjoituksia.

Oma kokemukseni vaihdosta oli kaikin puolin täydellinen. Suosittelen sitä jokaiselle, joka edes harkitsee asiaa. En voisi olla tyytyväisempi kaikkiin niihin kokemuksiin ja muistoihin, joita sain tai ystäviin, joihin tutustuin. Lisäksi kielitaidon kehittymiselle ei olekaan parempaa tapaa, kuin kielen käyttäminen, miltä ulkomailla ei voi välttyä. Pitkä aika ulkomailla myös muuttaa käsitystä kotimaastaan sekä etenkin nuorella kokemus kasvattaa ihmisenä valtavasti. Monia asioita kotona arvostaa nyt erilailla, kuin aikaisemmin.  Lisäksi jokaiselle, jolle ikinä tulee mahdollisuus lähteä Havaijille suosittelen tarttumaan tilaisuuteen välittömästi. Vinkkinä myös, että hotellialueelta ja Waikikin keskustasta kannattaa lähteä ulkopuolelle seikkailemaan, samoin kuin missä tahansa muussa lomakohteessa.

 

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments