”Luolassa” on hyvä meininki – Märskyn äidinkielen opettajien haastattelu

TEKSTI: FANNY HULMI, VILMA HAVO JA ULRICA BLADH

KUVA: SEPPÄLÄN KOULUKUVAT

Moi kaikki! Meille nousi kysymyksiä äidinkielen opettajien suhtautumisesta työhönsä. Saimme mahdollisuuden haastatella koulumme neljää äidinkielen opettajaa Tiina Salmea, Susan Virkkusta, Krista Kallavuota ja Nita Tikkasta. Valitettavasti virkavapaalla oleva Ulla Lahdes ei päässyt vastaamaan kysymyksiin.

Susan, Ulla, Tiina, Krista ja Nita
Susan, Ulla, Tiina, Krista ja Nita

Ensiksi kysyimme, mikä heidän mielestään on Märskyssä parasta. Vastaukset olivat melko samantapaisia, mutta pinnalle nousi erityisesti rento ja mukava ilmapiiri, ihanat kollegat ja muutkin ihmiset. Virkkunen arvostaa mahdollisuutta innostaa opiskelijoita kehittymään.

Halusimme tietää, miksi he päätyivät  äidinkielen opettajiksi. Monelle syy oli rakkaus kirjallisuuten ja meidän kieleemme, mutta Krista Kallavuolle ja Nita Tikkaselle se oli puolivahinko, sillä he ajattelivat ensin ryhtyvänsä esim. toimittajaksi. Lopulta he päätyivät opettajaksi.

Lisäksi kysyimme, mitä annettavaa heillä on Märskylle. Kaikki opettajat vastasivat innokkaan äidinkielenopetuksen olevan yksi heidän vahvuuksistaan. Lisäksi Tiina Salmella oli ihan omaa annettavaa: “Äikänopetuksen lisäksi folkjam ja draama sekä abikapareen ylimaalliset sketsit.” Nita Tikkanen arvioi myös nuoruuden, hyvän mielen ja sivistyksen olevan hänen annettavia ominaisuuksia.

Neljäs kysymys koski äikänopettajien työhuonetta eli “luolaa”. Halusimme tietää, mitä he siellä oikein tekevät. Kaikkien mielestä ”luola” on mahtava paikka, jossa voi tuulettaa ajatuksia ja jutella kollegoiden kanssa. Saimme kuvan siitä, että äikänopet tykkäävät viettää aikaa toistensa seurassa ja siksi usein vetäytyvät sinne tuntien välissä.

Viimeisenä halusimme vielä selvittää Märskyn äidinkielen opejen suosikkikurssit opettajan näkökulmasta. Tämä kysymys erottui muista, sillä kaikki haastateltavat vastasivat eri kursseja. Tiina Salmi kallistuu neloskurssiin, mutta liputtaa myös abikurssien antoisuudelle. Erilaisen ÄI7:n kannalle kallistui Susan Virkkunen. Hän myös painottaa oppilaiden henkisen läsnäolon tärkeyttä kaikilla kursseilla, jotta opettaminenkin tuntuisi mielekkäältä. Oman RO:mme Krista Kallavuon mielestä säväyttävämpiä kursseja ovat ÄI5 länsimaisesta kirjallisuudesta sekä ÄI3, jonka kirjallisuuden lajit ovat lähellä Kristan sydäntä. Viimeisenä vastannut Nita Tikkanen yllätti vastauksellaan. Tikkasen suosikkikurssi on siis ÄI1, sillä uusien oppilaiden tuominen lukion uuteen maailmaan on hyvin erilaista kuin muiden kurssien tekemiset.

Siinä vähän Märskyn äidinkielen opettajien mietteitä. Upeaa tulevaa viikkoa!

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments