Mäkelänrinteen lukion liikkumismahdollisuuksia kehitetään opiskelijalähtöisesti
Helsinki on pilotoinut toisen asteen opiskeluhuoltoon liikkumisen edistämisen mallia (Liikuntacoach-toiminta), joka on saanut oppilaitosten toimintakulttuurissa käyntiin merkittävän muutoksen. Työn tavoitteena on integroida liikkuminen pysyväksi osaksi opiskeluhuoltoa ja tehdä liikkumisesta systemaattinen osa nuorten mielenterveystyötä toisen asteen opiskeluhuollossa.
Liikuntacoach-toiminta on mielekästä ja turvallista toimintaa. Se on tarkoitettu kaikille Mäkelänrinteen opiskelijoille. Palaute on tähän asti ollut loistavaa ja useimmat ovatkin kokeneet toiminnan auttaneen jaksamaan arjessa.
Miksi Märskyssä?
Liikkuminen ja fyysinen aktiivisuus edistää aivojen terveyttä ja toimintakykyä. Liikkuminen luo mielekkäitä oppimiskokemuksia ja tukee opiskelijoiden kiinnittymistä oppilaitokseen.
Yleisesti 16-18-vuotiaat viettävät valveillaoloajastaa paikallaan keskimäärin 10 tuntia vuorokaudessa (Husu ym. 2019, 2021). Samalla on huomattu, että jopa 80 % toisen asteen opiskelijoista liikkuu terveytensä kannalta liian vähän. Lisäksi he viettävät opiskelupäivistään 70 % paikallaan.
Lisäksi tiedetään, että vaikuttava tapa edistää liikkumista on kerätä pieniä liikkumisannoksia kerrallaan. Esimerkkinä tästä voi olla vaikka lyhyt istumisen tauottaminen kesken 75 minuutin oppitunnin. Tauottamiseksi riittää istumisen keskeyttäminen ja tuolista ylös nouseminen. Myös liikuntasalien avaaminen ja liikuntavälineiden saatavuus koulupäivän aikana ovat lisänneet helsinkiläisissä lukioissa opiskelupäivien aikaista viihtymistä sekä vahvistaneet opiskeluvireyttä.
Tutkimustiedon kautta tiedetään myös, että lukiolaisista monet lopettavat jonkun vapaa-ajan harrastuksensa toisen asteen opintojen aikana. Samaan aikaan esimerkiksi 75 % liikuntaharrastuksen urheiluseurassa lopettaneista nuorista haluaisi aloittaa harrastuksen uudestaan. Opiskelijoista 75 % haluaisi liikkua enemmän.
Liikuntacoach-toiminnan kautta lukiolaiset saavat maksuttomia lajikokeilumahdollisuuksia erilaisissa lähialueiden palveluissa. Lajikokeilut ovat oivallisia mahdollisuuksia tutustua opiskelukavereihin opiskeluhetkien ulkopuolella.
Myös tavoitteellisessa ja kansainväliseen menestykseen tähtäävässä huippu-urheilussa mukana olevat saavat liikkumismahdollisuuksia vapaa-ajalle tai hetkiin, kun kaipaavat vaihtelua arkeen. Täten voidaan myös tukea heidän tavoitteitaan, mielen ja kehon hyvinvointia sekä opiskelukykyä liikkumisen keinoin.

Kuka?
Elokuussa 2024 Mäkelänrinteen lukion liikuntacoach-roolissa on aloittanut Jami Laaksonen. Jami on toiminut tehtävässään kohta kaksi vuotta ja käynnistänyt liikuntacoach-toimintaa neljässä lukiossa. Koulutustaustaltaan Jamilla on urheilujohtamisen korkeakoulututkinto ja lopputyön viimeistelyä vaille valmis YAMK-tutkinto liikunnan ja urheiluvalmennuksen asiantuntijan koulutusohjelmasta.
Aiemmin Jami on itsekin opiskellut toisella asteella urheiluakatemiaopiskelijana. Tavoitteellisen urheilijakokemuksen lisäksi Jamilla on valmennuskokemusta lasten, nuorten ja aikuisten parista.
Miten voin olla yhteydessä?
Jami on osana opiskeluhuoltotiimiä (kuraattorit, psykologit & terveydenhoitajat). Jamiin voi olla yhteydessä luottamuksellisesti asiasta kuin asiasta, viestiä voi laittaa Wilmassa tai pysäyttää käytävällä. Jamilta saat tukea omaan liikkumiseen tai vaikka sen uudelleen aloittamiseen. Jamin kanssa voi myös ideoida Märskyyn tai märskyläisille uusia juttuja!
Loppusanat
Toiminta Märskyssä on vasta aluillaan. Oleellista on, että toimintaa kehitetään opiskelijalähtöisesti yhdessä opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa oppilaitokseen sopivaksi. Mukavaa on, että opiskelijat heti ottaneet yhteyttä eri asioissa ja ovat osallistuneet mukaan lajikokeiluihin.
Helsingin kaupunki ja koko Suomi tarvitsee uusia toimintamalleja, jotka edistävät liikkumista ja fyysistä aktiivisuutta. Kyseessä on valtakunnallisesti ja globaalisti (WHO:n konferenssi) esitelty vaikuttava liikkumisen edistämisen malli. Tehdään yhdessä Mäkelänrinteen lukiosta yksi parhaista esimerkeistä!
Teksti: Jami Laaksonen