Märsky karanteenissa: parhaat etäopiskeluvinkit vol 1!

Poikkeuksellinen koronakevät on asettanut meidät opiskelijat, opettajia unohtamatta, ennustamattomaan ja uuteen tilanteeseen. Olemme nyt entistä enemmän vastuussa lukio-opinnoistamme. Omaehtoinen vastuullisuus vaatii jokaiselta määrätietoista asennetta ja itsekuria.

Meidän kannattaa myös muistaa, että nyt jokaisella on aikaa kehittää omia opiskelutaitoja, jotka ovat tärkeässä asemassa näinä aikoina. Itsenäinen opiskelu saattaa olla haastavaa, joten tässä muutamia vinkkejä kotona opiskeluun.

Kokeile rohkeasti näitä vinkkejä, sillä ethän halua olla se tyyppi, joka pistää ranttaliksi, katoaa sängyn uumeniin, unohtaa arkirytmin ja aloittaa Netflix-maratonin.

Suunnittele ja aikatauluta

Suunnittele päivän, viikon ja jakson työt sekä tehtävät. Tehtäviä eri kursseilta tulee paljon ja niiden palautuspäivät unohtaa helposti. Varsinkin nyt tuntuu siltä, että koulutehtävien määrään voisi hukkua. Suunnittelu tuo järjestystä kaoottiselta tuntuvaan arkeen ja kouluhommiin.

Tuttu ja säännöllinen opiskelurytmi pysyy, kun suunnittelet päiväsi esimerkiksi lukusuunnitelman avulla. Näin osaat arvioida, kuinka kauan eri asioihin kuuluu aikaa ja kuinka ehdit tehdä ne. Tee to do -listoja, joista yliviivaat suoritetut askareet. Näin voit konkreettisesti seurata, kuinka edistyt. Käytä hyödyksi myös Märskyn lukuvuosiopasta, johon on helppo tehdä viikko- ja päiväkohtaiset suunnitelmat.

Koko jakso kannattaa myös käydä alussa läpi kurssikohtaisesti kirjoittamalla muistiin tärkeät päivämäärät. Viimeiset palautuspäivät ja välikokeet eivät unohdu, kun ne ovat konkreettiset paperilla.

Säilytä arkirytmi

Pyri säilyttämään sama arjen rytmi kuin ennenkin. Älä jää aamuisin sängyn pohjalle makaamaan tai valvo iltaisin yömyöhään. Herää lukujärjestyksen mukaan ja tee aamuaskareet. Olen huomannut, että jo pelkkä yökkärin vaihtaminen arkivaatteisiin tuo lisäboostia tekemiseen. Heräämällä aikaisin ja hoitamalla kouluhommat lukujärjestyksen mukaan jo aamupäivällä jää iltapäivällä aikaa myös paljon muuhunkin. Vapaa-aika ja riittävä lepo ovat jaksamisen kannalta myös tärkeitä!

Pidä taukoja ja muista syödä

Koulutehtävien alkaessa tympimään on tärkeää muistaa pitää taukoja. Virkistä mieltäsi ja kroppaasi esimerkiksi ulkoilemalla, jumppaamalla tai soittamalla kaverille. Netti on pullollaan näppärän lyhytkestoisia mutta tutkitusti tehokkaita taukojumppia. 

Muista säännöllinen ruokailu. Koulupäivän kannalta aamupala, lounas ja välipalat ovat erityisen tärkeitä. Opiskelu takkuaa, jos verensokerit ja energiatasosi ovat alhaalla.

Opiskeluympäristö

Oma koti koetaan usein rentoutumispaikkana ja sen muuttaminen opiskeluympäristöksi voi olla haastavaa. Varaa itsellesi mukava ja tilava työpiste, joka on varattu pelkkään opiskeluun. Näin pystyt pitämään työn ja rentoutumisen erillään kotonakin. Muista ottaa huomioon myös mahdolliset muut kanssa-asujat, joille koti toimii opiskelu- tai työpaikkana. Kannattaa jo etukäteen sopia työpisteistä ja aikatauluista. Näin sinä ja muut saatte työrauhan, sekä vältyt kiusallisilta tilanteilta, kuten päätymästä pieruverkkareissa sisaruksesi video-oppitunnin taustalle.

Löydä oma opiskelutekniikka

Löydä itsellesi sopivimmat opiskelutekniikat, jos et vielä ole niihin tutustunut. Oikealla opiskelutekniikalla oppiminen helpottuu ja voit yllättyä miten helposti opit asiat ilman pänttäämistä. Suosittelen tsekkaamaan artikkelin Ota haltuun opiskelutekniikat! (Tiina Svensk, Ylen nettisivut 20.8.2019)

Jaksota omaa opiskelua, sillä kukaan tuskin jaksaa keskittyä useaa tuntia yhtäjaksoisesti. Kokeile esimerkiksi opiskella ilman häiriöitä 30-45 minuutin jaksoissa ja pidä kunkin jakson välissä 10-15 minuutin tauko.

Muista motivaatio

Pidä päällimmäisenä mielessä se, että me kaikki opiskelemme itseämme varten ja omaksi hyödyksemme. Kannattaa siis unohtaa tehtävien laiminlyöminen ja epärehellinen tai vilpillinen toiminta, vaikka ajatus siitä saattaisi houkutella. Kesäloma on jo nurkan takana ja sitä tuskin on kiva viettää rästitehtävien parissa.

Aurinkoa ja opiskelun iloa kevääseen! 😊

Teksti: Frida Laxén

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments