Hyvää iltaa urheiluruudusta – Petra Mannerin haastattelu

Petra Manner vauhdissa

Petra Manner vauhdissa

Haastattelu ja teksti: Venla Kokkinen ja Hilma Leppioja

Petra Manner on urheilutoimittaja, joka työskentelee Ylen urheiluruudussa.

”Niinhän sitä sanotaan, että kaikki epäonnistuneet urheilijat päätyy toimittajiksi”, Petra vitsailee heti haastattelun alussa.

29-vuotias Petra on Märskyn kasvatti. Koulu on vaikuttanut paljon häneen ja hänen elämäänsä.

”Kyllä Märskyllä on iso merkitys myös siihen, että olen urheiluun liittyvällä alalla.”

Märskyssä Petra oppi, millaista on elää urheilijana ja urheilijoiden parissa. Hänen lajinsa oli tuolloin tanssi. Jälkeenpäin Märskystä on ollut Petralle paljon hyötyä paitsi kontaktien niin myös ymmärryksen osalta: ”Kun tuntee yhden lajin, tuntee myös urheilumaailmaa.”

Lukiossa parasta oli hänen mielestään ilmapiiri, paljon puhuttu Märsky-henki, joka sitoo edelleen Märskyt yhdeksi yhteisöksi.

Tärkeäksi Petra koki myös rennon suhtautumisen poissaoloihin. ”Hienoa oli se neuvottelumahdollisuus, joka oli oikeastaan missä asiassa tahansa”, hän miettii, ja innostuneessa puheessa välähtää sellaisia sanoja kuin ”vastuu”, ”vapaus” ja ”tasavertaisuus”.

Petralle tie urheilutoimittajaksi ei ollut selkeä ja etukäteen mietitty.

”Vanhat kaverit on tosin sanoneet, että tiesin kuulemma jo yläasteella haluavani tähän työhön. Itse en sitä kuitenkaan muista”, Petra hymyilee.

Märsky-aikanaan Petra tanssi muun muassa jazzia ja balettia, ja jonkin aikaa hän työskentelikin tanssin parissa. Jatko-opiskelua harkittaessa oli tanssi yksi vaihtoehtoehdoista historian, liikunta-alan ja oikeustieteiden ohella.

Lopulta Petra päätyi lukemaan yliopistoon historiaa. Sittemmin hän kävi myös Vierumäellä urheilujournalismin koulutuksen.

”Oikeastaan on ihan sama, mitä opiskelee, kunhan vaan opiskelee jotakin”, hän naurahtaa.

Vakituisissa töissä Ylellä on Petralla kulunut nyt noin viisi ja puoli vuotta. Hän ei jännitä kameran edessä olemista, vaan suhtautuu siihen kuin yhteen ihmiseen; silloin hän ei tunne esiintyvänsä. Hänelle hienointa urheilutoimittajan työssä on päästä paikan päälle näkemään ja kokemaan urheilusuorituksia sekä haastattelemaan urheilijoita heti suoritusten jälkeen.

”Urheilu on tarinankerrontaa; siihen liittyy todella voikammaita tunteita, mikä on tosi makeeta”, Petra hymyilee.

”Toimittajan rooli on urheilussa pieni”, hän pohtii, ja on sitä mieltä, että mitä näkymättömämpi toimittaja on, sen paremmin hän on työssään onnistunut.

”Nautin siitä, että saan urheilijat tuotua esille.”

Tylsää hänen työnsä ei ole: ”Parasta on, kun edelleen tietyt asiat jännittävät ja normiduunipäivän aikana nousee syke”, hän kertoo.

Kun Petralta kysytään, mitä hän haluaisi sanoa toimittajan ammatista haaveileville nuorille, vastaus on valmiina samantien.

”Tärkeintä on olla kiinnostunut urheilusta”, hän toteaa.

”Myös kielten opiskelu kannattaa ottaa tosissaan. Hyvä suomi on perusedellytys, ja varsinkin ranska, saksa ja venäjä ovat valttikortteja, joilla aukeavat monet ovet”, Petra sanoo ja naurahtaa sitten: ”Pakko kuitenkin myöntää, että kieliä olen oppinut enemmänkin lukion jälkeen kuin sen aikana.”

”Tämä on muuten ensimmäinen koskaan antamani haastattelu”, hän paljastaa lopuksi yllättäen, ”ja tähänkin suostuin vain, koska kyseessä on Märsky.”

Ihmisiä tosiaan yhdistää monet asiat.

Aihe(et): Ajankohtaista, Haastattelut, Märskyt maailmalla, Oppilastöitä Avainsanat: , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Hyvää iltaa urheiluruudusta – Petra Mannerin haastattelu

  1. Seija Oikari sanoo:

    Hyvä Petra! Kiitos hienoista studiosessioista MM-LAHTI. Ja kielitaidostasi +”mökin muija Hämeestä”

  2. Seppo Kauppila sanoo:

    LahtiMM 2017, Petra Manner on tehnyt loistavalla asiantuntemuksellaan näistä kisoista tv:n takana istuvalle penkkiurheilijalle upean kokemuksen, kiitos Petrase

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *