Jalkapalloa ja koulunkäyntiä Potsdamissa – Märskyn jalkapallotytöt harjoitusleirillä

Mukavia hetkiä

Mukavia hetkiä saksalaisten oppilaiden kanssa

Teksti: Karoliina ja Roosamari Hannukkala
Kuvat: Anne Mäkinen ja Simo Tarvonen

Vierailimme tyttöjen jalkapalloryhmän kanssa Märskyn ystävyyskoululla Potsdamissa Saksassa joulukuussa 2014. Matkassa meitä oli mukana 19 pelaajaa ja neljä koulumme henkilökuntaan kuuluvaa. Ystävyyskoulu sijaitsee aivan Berliinin läheisyydessä; matka lentokentältä koululle kesti noin puoli tuntia. Koulussa opiskelee noin 600 eri urheilulajien kilpaharrastajaa.

Potsdamin urheilukoulu panostaa ja on panostanut erityisesti tyttöjen jalkapalloon, ja se näkyy: FFC Turbine Potsdam on voittanut naisten Mestarien liigan kahdesti. Muita koulun painopistelajeja ovat muun muassa soutu, yleisurheilu, uinti, lento- ja käsipallo.

Joukkueemme

Joukkueemme

Jalkapallokentällä

Yhteisiä harjoituksia koulun tyttöpelaajien kanssa oli matkan aikana yhteensä kuusi. Harjoituksia koulun oppilailla on normaalisti kaksi kertaa päivässä: ensimmäiset aamulla 7.30 – 9.00 ja toiset iltapäivällä noin 16.00 – 18.00. Harjoitukset erosivat jonkin verran siitä, mihin olemme Suomessa tottuneet. Saksalainen valmennus ei ole niin henkilökohtaista kuin Suomessa; palautetta (niin hyvää kuin huonoa) annetaan niukasti. Saksassa painotetaan erilaisia pienpelejä.

Lisäksi pelasimme harjoituspelin paikallista 1. divarin joukkuetta vastaan. Peli päättyi niukkaan 1- 0 tappioon.

Ruoka maistuu

Ruoka maistuu

Koulussa

Matkan aikana meillä oli mahdollisuus tutustua myös saksalaiseen koulujärjestelmään. Potsdamin urheilukoulu on sisäoppilaitos, johon oppilaat valitaan 12-vuotiaina. Opiskelijat asuvat koulun yhteyteen rakennetussa kerrostalossa, läheltä tulevat opiskelijat yöpyvät kotona. Vierailun aikana pääsimme seuraamaan muun muassa matematiikan, musiikin ja englannin oppitunteja. Merkittävä ero omaan kouluumme verrattuna on opetusryhmien koko. Potsdamin koulussa opetusryhmien enimmäiskoko on 20 opiskelijaa.

Kotiin vietävää

Vierailimme yhtenä päivänä Berliinissä. Tutustuimme kuuluisimpiin nähtävyyksiin ja juuri avattuun joulutoriin. Oli hienoa tutustua Berliiniin, joka on historiallisestikin merkittävä kaupunki.

Matka oli todella arvokas kokemus siitä, miten eri tavoin maailmalla urheilua ja opiskelua tehdään ja yhdistetään. Oli mielenkiintoista nähdä saksalaisen koulunkäynnin ja tavoitteellisen urheiluharjoittelun arkea. Yhtäläisyyksistä ja eroista jokainen matkalla ollut sai varmasti paljon pääomaa omaan lukio-opiskeluun ja jalkapalloilijana kehittymiseen.

Asuntola

Asuntola

 

Aihe(et): Ajankohtaista, Märskyt maailmalla Avainsanat: . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *