Maahanmuuttajia haastattelemassa

Teksti: Johannes Haapaniemi

Saimme englannin puhekurssilla tehtäväksi haastatella meille ennestään tuntemattomia maahanmuuttajia. Kurssin aiheet ovat käsitelleet pitkälti muita kulttuureita. Olemme tutustuneet oikeaan puhuttelutapaan englannin kielellä, katsoneet Ylen tekemiä uutisia englanniksi sekä katsoneet muutaman videon ulkomaalaisista sekä heidän tavoistaan puhua englanniksi. Tehtävää voi sinällään pitää hankalana, sillä suomalaiset ovat ns. “sulkeutunutta” kansaa. Emme mielellämme lähde puheille ventovieraiden saati ulkomaalaisten kanssa. Hyvän esimerkin tästä antaa täpötäysi bussi, jossa ihmiset suostuvat istumaan maahanmuuttajan viereen vasta silloin, kun bussissa alkaa olla jo liian ahdasta seisoa.

Haastattelimme siis joko pareittain tai yksin maahanmuuttajia, joille olimme jo valmiiksi tehneet kysymykset. Tämän jälkeen kerroimme haastattelun kulun muille englanniksi. Ryhmämme oli haastatellut eri puolilta maailmaa tulleita ihmisiä, esimerkiksi Kongosta, Kosovosta, Iranista sekä Ruotsista tulleita. Suurin osa oli lähtenyt pakoon kotimaastaan, jossa tilanne alkoi olla niin sotaisa, että he eivät tunteneet olevansa enää turvassa. Toisaalta yksi haastatelluista oli lähtenyt Ruotsista rakkautensa perään Suomeen. Jokainen haastateltava tuntui olevan kiitollinen Suomen tarjoamasta uudesta kotimaasta ja he kertoivat oppineensa suomalaisia tapoja sekä suomalaista kulttuuria, unohtamatta tietenkään omaa taustaansa. Vaikka Suomen kieltä usein kuvataan vaikeaksi opetella, osasivat useimmat haastatelluista suomea yhtä hyvin kuin Suomessa syntynyt. Kukaan haastateltavista ei ollut joutunut järkyttävän rasismin kohteeksi ja kun heiltä kysyttiin mikä aiheutti eniten shokkia, vastasivat he kylmyyden olevan ilkeä.

Nykypäivänä on hyvä muistaa, että vaikka meillä täällä Suomessa on kaikki hyvin, on maita joissa sotia yhä käydään. Kun Suomeen nyt saapuu maahanmuuttajia hankalista olosuhteista, olisi syytä yrittää astua heidän kenkiinsä ja miettiä, miten itse haluaisi tulla kohdelluksi vieraassa maassa, vieraan kulttuurin keskellä.

 

Aihe(et): Ajankohtaista, Haastattelut, Oppilastöitä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *